אלקטרופוליש באמנות הבריטית: "עץ המילניום" ופסלים נוספים | לימת | 13.11.08

פיטר קראונשו הוא נפח/אמן מוכר המפסל בעיקר פסלים סביבתיים בבריטניה. לקראת חגיגות המילניום, עיצב קראונשו פסל מיוחד ששמו "עץ המילניום", אשר הוצב בכפר סן מישל שבאנגליה. עץ הנירוסטה הוצב לצד הכביש הראשי שמוביל לכפר, וקראונשו ידע שעליו להעביר את הפסל לחברה שתלטש אותו כדי לשפר את עמידותו ואת מראהו בטרם יוצב בעיר לקראת החגיגות. "עץ המילניום" של קראונשו עבר אלקטרופוליש בטרם הצבתו במרחב הציבורי לקראת החגיגות, על מנת לשמור על מראה מבריק ועמידות בפני חלודה לאורך זמן.

להתרשמות מעץ ה"מילניום" שעבר אלקטרופוליש לחצו כאן

קראונשו אינו האמן היחיד שעושה שימוש בנירוסטה בעבודות אמנות המיועדות למרחב הציבורי ובכלל. בשנים האחרונות ניכרת עלייה בפופולאריות של השימוש בפלדות אל-חלד בעבודות אמנות המוצבות בראשי חוצות, אולם היות שעבודות אלו חשופות לפגעי הסביבה, שימור החומרים שמהם הן עשויות חשוב ביותר. נירוסטה הוא חומר שעלול להחליד ללא טיפול אלקטרופוליש לאחר הייצור, ואמנים העושים שימוש בנירוסטה יודעים כי עליהם לתת על כך את הדעת.

אמן בריטי נוסף הפועל במרחב הציבורי ויוצר עם נירוסטה הוא פול איימי. במהלך ייצור פסלים שהוצבו באתר היסטורי בעיירה לואוסטופט ביצע הפסל הבריטי כמה פעולות הלחמה וגילה כי פני השטח של המתכת נפגעו ונגרמה להם חלודה לאחר זמן מה שהוצבו במקום. איימי העביר מיידית את הפסלים מהאתר לטיפול אלקטרופוליש, אשר שיפר את עמידות החלקים הבעייתיים בפסל בפני חלודה. תהליך אלקטרופוליש במקרה זה היה בלתי נמנע, מפני שהאתר שבו הוצבו הפסלים היה מרוחק קילומטר וחצי בלבד מהים, מה שהגביר את רמת החשיפה שלהם לחלודה.

העמידות של נירוסטה בפני חלודה נוצרת בזכות שכבת פסיבציה על פני המתכת, שנפגעת בקלות בתהליך הייצור של פסלים. אלקטרופוליש מסיר את הפגמים שנוצרים בפני השטח ויוצר שכבת פסיבציה חזקה חדשה. התוצאה היא פני שטח חלקים, עמידים פי כמה בפני חלודה ומבריקים במיוחד - כמתחייב מיצירות אמנות.
אלקטרופוליש
פסיבציות תקניות, הסרת תחמוצות,
נקיונות מיוחדים, עיבוד כימי למתכות אנודייז לטיטניום, ליטוש אלקטרוכימי לפלדת אל-חלד, אלומיניום, נתכי נחושת וטיטניום. 
 
 לימת ליטוש מתכות בע”מ
 
קיבוץ גבעת חיים מאוחד  טלפון: 6167730 - 04  פקס: 6301304 - 04    דוא"ל: meir@limat.co.il